10 tipov a trikov na grilovanie, ktoré z vás na záhrade spravia kráľa

Grilovanie mäsa a ďalších jedál je hotové umenie. Chutné jedlá, vďaka ktorým vás budú rodina, priatelia i známi milovať, dosiahnete, ak ich budete pripravovať s nadšením. Veríme, že práve tipy a triky, ktoré pripravili Aktuality.sk, vám ho dodajú.

1. Mäso pri grilovaní nikdy neprepichujte vidličkou. Vytiekla by z neho šťava, vďaka ktorej zostáva pekne šťavnaté.

2. Marinádu alebo olej používajte iba na potretie. V opačnom prípade prebytočnú marinádu spálite a mäso môže v najhoršom prípade vzbĺknuť.

3. Správne rozžeravený gril na uhlie spoznáte podľa toho, že mäso pri kontakte s roštom zasyčí. Svalovina sa rýchlo stiahne a šťava tak nevyteká von. Pri grilovaní na plynovom grile je dobrým pomocníkom teplomer. Gril je správne rozpálený pri teplote nad 200 °C.

4. Ryby je jednoduchšie grilovať na grilovacej mriežke. Ak ju nemáte po ruke, je dobré rybu niekoľkokrát opakovane rýchlo položiť a zodvihnúť. Vytvorí sa na nej povlak, vďaka ktorému sa ryba na gril neprilepí.

5. Pred prvým grilovaním nechajte gril vypáliť. Vyhnete sa nepríjemnému lepeniu mäsa na rošt.

6. Ak chcete chuť a vôňu všetkého, čo grilujete, ešte umocniť, pýtajte sa na grily, ktoré majú aromatický systém. Ide napríklad o 2 misky umiestnené pod roštom grilu, do ktorých sa nalieva víno, pivo alebo voda s korením. Odparovaním dávajú mäsu ešte lepšiu chuť a vábivú vôňu.

7. Gril na drevené uhlie nezalievajte po skončení grilovania vodou. Kvôli prudkej zmene teploty by mohol popraskať.

8. Negrilujte zbytočne hrubé kusy mäsa, ale len plátky do hrúbky 2 centimetrov. Ľahko a rýchlo sa prepečú.

9. Zbytočne gril neumývajte a už vôbec nepoužívajte saponát. V prípade potreby zvoľte radšej jemnú kefku. Na grilovacej mriežke by mal totiž slále zostávať povlak, ktorý vznikol počas predošlých grilovaní. Práve vďaka nemu sa mäso nebude pripalovať.

10. Po každom použití nechajte gril vychladnúť. Pokiaľ ho skladujete vonku, chraňte ho pomocí ochranného krytu. Ak ho nepoužívate, odpojte prívod plynu z plynovej fľaše. Tú skladujte vonku na dobre vetranom mieste.

Bonus: Slovník pre každého správneho grilmajstra

Piezo zapaľovanie – toto označenie pri plynových griloch znamená, že ich jednoducho rozžeravíte jediným stlačením tlačidla.

Nerezový kryt – ide o „vrchnák“ na grile vďaka ktorému pod krytom rovnomerne cirkuluje vzduch. Ten zabezpečí sťahovanie svaloviny, vďaka ktorému šťava z mäsa nevyteká von.

Aromaz systém – predstavuje 2 nerezové misky, ktoré sa naplnia napríklad vínom, pivom alebo vodou s korením.

Systém QuickStart – funkcia, vďaka ktorej sa rozžeravý gril na drevené uhlie v priebehu chvíle. Zahŕňa 3 kroky: vloženie novín do nohy grilu, nasypanie uhlia na rošt a škrtnutie zápalkou.

Systém QuickStop – grily, ktoré sú vybavené touto funkciou majú v spodnej časti komínu nádobu s vodou. Tá uhasí žeravé uhlíky hneď po skončení grilovania a predchádza prípadnému vzniku popálenín pri nesprávnej manipulácii.

Z príslušenstva vyberáme:

Rošt na grilovanie klobás – príslušenstvo, vďaka ktorému na grile pripravíte mäsové výrobky lepšie ako na klasickom rošte.

Rošt na ryby – alternatíva ku klasickému roštu, ktorá vďaka svojmu tvaru, pomáha predchádzať skĺznutiu ryby z roštu.

Špízy s dreveným držadlom – ihlice na ktorých sa opekajú alebo grilujú navlečené kúsky mäsa, nazývame špízy. Niektoré bývajú vybavené posuvnými drevenými krúžkami, ktoré uľahčujú skladanie pokrmu.

zdroj:http://www.aktuality.sk/

You Might Also Like