Bravčový bôčik glazovaný medom a čiernym pivom

Keď máte chuť na poriadny kus mäsa, upečte si bôčik na čiernom pive s medom a podávajte s knedle alebo sa šťuchanými zemiakmi.

SUROVINY:

800 g chudého bôčiku
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
1 lyžica sladkej papriky
1 lyžička drvenej rasce
1 lyžička pálivej papriky
8 strúčikov cesnaku, drveného
2 veľké cibule, nakrájané na plátky
150 ml čierneho piva
3 lyžice medu

POSTUP:

Kožu ponechajte na bôčiku a narežte ju na mriežku. Osoľte, okoreňte a všetko korenie spolu s cesnakom zatrite do mäsa i kože. Zabaľte do sáčku alebo alobalu a nechajte cez noc odpočinúť. Druhý deň ráno predhrejte rúru na 160 ° C. Vložte rozbalené mäso do pekáča kožou nahor. Zvoľna pečte v rúre hodinu. Prelejte vypečenou šťavou a pečte ďalšiu hodinu a pol. Každých 20 minút nalievajte. Ak sa tuk príliš výpečie, bôčik mierne podlejte vlažnou vodou.

Medzitým si v hrnčeku asi päť minút povarte pivo s medom, až sa spoja vo voňavý sirup. K mäsu prisypte cibuľu a bôčik potrite pripraveným sirupom. Zvýšte teplotu na 190 ° C a pečte ďalších asi 30 minút dozlatista; občas polejte sirupom. Vyberte mäso a nechajte 10-15 minút odpočinúť – chute sa krásne spoja. Pekáč s cibuľou zohrejte na sporáku, prilejte 100 ml vody a miešajte, aby sa rozpustili přípečky. Ochutnajte a prípadne dosoľte. Podávajte klasicky s dusenou kapustou a zemiakovými knedľami alebo len sa šťuchanými zemiakmi či zemiakovou kašou.

NIEČO NAVYŠE

K mäsu môžete dať piecť prepolené šúľky cesnaku. Ak nejaký bôčik zostane, dajte si ho po vychladnutí na chleba s cibuľou. Dobu pečenia môžete skrátiť na polovicu, keď zvýšite teplotu na 180 a potom 220 ° C. Mäso sa ale nebude tak rozplývať.

zdroj:apetitonline.cz

You Might Also Like