Chudnite s jednou lyžičkou tohto zázračného korenia denne!

Vedecky známa ako Cuminum cyminum, aromatická rasca, je korenie, ktoré je bežné v indickej, mexickej a severoafrickej kuchyni. Rasca má pikantnú chuť a nielen zvýrazní chuť vášho jedla, ale najnovšie štúdie ukazujú, že rasca podporuje spaľovanie tukov.

Štúdia zverejnená v časopise Doplnková terapia v klinickej praxi testovala účinky rasce na ženy s nadváhou. Výskumníci náhodne rozdelili 88 žien s nadváhou do dvoch skupín. Obe skupiny dodržiavali nízkokalorickú stravu, pričom jedna skupina jedla dvakrát denne jogurt s troma gramami rasce, zatiaľ čo druhá skupina jedla biely jogurt bez rasce.

Po troch mesiacoch, u žien, ktoré jedli rascu s jogurtom, sa váha znížila v priemere o 50% viac ako u žien, ktoré rascu nejedli! Rasca totiž znižuje hladinu lipidov, zabraňuje vstrebávaniu cholesterolu a zvyšuje jeho vylučovanie.

Okrem účinkov na chudnutie má rasca pozitívny vplyv aj na iné oblasti nášho zdravia. Je ideálna na zažívacie ťažkosti, jej obsah esenciálnych olejov, horčíka a sodíka podporuje trávenie a poskytuje úľavu pri žalúdočných ochoreniach. Rasca sa používa aj na boj proti nespavosti, respiračné poruchy, anémiu a dokonca aj na kožné ochorenia. Je bohatá na železo a obsahuje vitamín C, ktorý podporuje zdravý imunitný systém.

Rascu môžete kúpiť ako semená alebo mletú. Pre najlepšiu chuť a účinky sa odporúča kupovať celé semená a doma si pomlieť na jemný prášok. Tu sú spôsoby ako pridať viac rasce do vašej stravy:

  • Pridajte rascu pri varení polievok, dusení mäsa, ryže, strukovín
  • Rasca sa dobre hodí k sladkým zemiakom, mrkve, tekvici a karfiolu
  • Pridajte korenie do marinády, šalátových dresingov a majonézy
  • Pridajte rascu so zmesou mäsa do sekanej alebo do karbonátok
  • Môžeme ju pridať pred varením aj do miešaných vajíčok
  • Urobte si rascový čaj! Povarte semená rasce a nechajte lúhovať 10 minút

You Might Also Like