Dokonalá večera z jedného hrnca: Naučte sa Texaské Chili Con Carne

heinz-chilli-hero-071fb1bc-8981-4bf0-8135-70a374d97662-0-472x310

Chili con carne je presne z tých jedál, ktoré keď sa raz naučíte variť, už na nich nedáte dopustiť. A pritom vám jeho príprava zaberie len pár minút! Všetku ďalšiu prácu za vás totiž odvedie pomalý var.

Texaské národné jedlo je postavené na kombinácii výraznej paradajkovej chilli omáčky, sýtej fazule a šťavnatého mäsa. Nás to naučil kuchár-samouk, ktorý si v mladosti zakladal na tom, že keď človek (rozumejte muž) vie uvariť síce len niekoľko málo jedál, ale zato poriadne a každá (rozumejte potencionálna partnerka) ho potom bude mať za kulinárskeho (poťažmo životného) poloboha bez ohľadu na to, či si inak sám pomaly neuvarí ani čaj.

CHILLI-1-2-290x300

Do takého extrému samozrejme nemusíte zachádzať, ale naučiť sa jednoduchý recept, ktorého samotná príprava nezaberie ani 15 minút, ušpiníte pri ňom len jeden hrniec, a výsledkom je báječné jedlo plné chuti, nie je na zahodenie nikdy, nemyslíte?

Chili con carne

Na 4 veľké porcie potrebujete

500 g hovädzieho mäsa (my sme dali pre šťavnatosť krk, ale použiť môžete aj mleté)

2 cibule

2 lyžice repkového oleja

korenie

1 červenú papriku

2 strúčiky cesnaku

1-2 chilli papričky (čerstvé alebo sušené)

lyžicu mletej rímskej rasce

lyžicu sladkej papriky

soľ

120 ml červeného vína

plechovku drvených paradajok

1-2 plechovky červenej fazule

hrnček kukurice (lepšia ako sterilizovaná je mrazená)

2 kocky horkej čokolády.

Podľa chuti: ryžu, chlieb, nachos, kyslú smotanu, koriander, limety.

Postup

Cibuľu nakrájajte najemno a nechajte zosklovatieť na rozpálenom oleji. Pridajte na rezance pokrájané mäso, zo všetkých strán ho sprudka orestujte, aby sa zatiahlo, a poriadne okoreňte.

Pridajte na prúžky nakrájanú papriku, nasekaný cesnak, nadrtené chilli, rímsku rascu, papriku a lyžičku soli. Premiešajte, zalejte vínom, krájanými paradajkami, 500 ml vody a povarte do zmäknutia.

U mletého mäsa stačí asi 30 minút, aby sa chute pekne prepojili, pri prednom hovädzieho (krku) potom platí, že čím dlhšie, tým lepšie. My sme ho varili asi 2,5 hodiny a bolo krásne mäkké. Čas od času skontrolujte, či je v hrnci dostatok tekutiny.

Na záver pridajte čokoládu, scedenú fazuľu a kukuricu, nechajte ešte pár minút prehriať a podávajte.

Dobrú chuť!

You Might Also Like