Dukanova diéta

2182976-img-dukanova-dieta-1

Diéta, na ktorú prisahajú mnohé hollywoodske celebrity. A propagujú tento chudnúci plán založený na – zjednodušene povedané – odmietanie sacharidov a veľkom množstve bielkovín. V tom však môže byť problém – diéta podľa niektorých lekárov veľa zaťažuje ľudský organizmus. Na druhej strane, iné diéty zasa telu nedodávajú potrebné živiny a stavebné prvky, napríklad práve bielkoviny. V každom prípade, zhodiť kilá navyše sa vďaka nej dá.

Čo od nej čakať:

funguje, a to aj dlhodobo, ale lekári ju neodporúčajú, pretože preťažuje telo bielkovinami, čo je nebezpečné napríklad pre obličky, ale aj pre obehový systém; nehodí sa preto pre jedincov s dlhodobým zdravotným problémom. Toto riziko je vysoké, najmä ak človek v snahe zhodiť čo najviac predlžuje prvú fázu Dukanovej diéty. Potom môže síce schudnúť, ale paradoxne sa u neho môže rozvíjať metabolický syndróm prejavujúci sa napríklad stúpajúcou hladinou cholesterolu.

Výhody a nevýhody:

Treba brať do úvahy, koľko vážite a o koľko chcete zhodiť, bohužiaľ však odporúča príliš veľa bielkovín a je v nej naopak nedostatok sacharidov. Dukanova diéta má štyri fázy, pričom v prvej sa jedia len bielkoviny čiže proteíny. Patrí medzi diéty, ktoré celebrity vychvaľujú najviac. Pri tomto chudnutie sa nestrácajú svaly, najmä ak pridáte pohyb.

Už v prvej fáze (býva nazývaná fáza útočná) dochádza k výraznému úbytku váhy a trvá 2 až 10 dní podľa toho, koľko kilogramov chcete zhodiť (napríklad u schudnutie o menej ako 20 kg trvá prvá fáza 5 dní). V tomto období máte povolené chudé teľacie, hovädzie mäso a hydinu. Denne by ste mali vypiť aspoň 2 litre tekutín, a ak fáza trvá viac ako päť dní, odporúča sa užívať multivitamínové tablety.

V druhej  fáze idú kilá stále dolu a mali by ste dosiahnuť svoje cieľové váhy. V tejto fáze striedate po piatich až siedmich dňoch stravu bielkovinovú a bielkovinovo-zeleninovú.

V tretej – upevňovacia – fáze si musíte svoju novú váhu udržať a do denného jedálnička si pridáte kúsok ovocia, dva krajce celozrnného chleba a 40 g syra. Môžete si už dopriať raz za týždeň napr. Ryžu alebo cestoviny, a jeden deň v týždni musíte naopak dodržať bielkovinový deň. Dĺžka tejto fázy sa odvíja od počtu zhodených kíl, pričom jedno kilo sa rovná 10 dňom.

V poslednej, štvrtej – stabilizačný – fáze len upevňujete svoju novú váhu, jete všetko a jeden deň v týždni dodržiavate bielkovinovú stravu z prvej fázy.

Príklad receptov:

Feniklové polievka

suroviny:

3 hľuzy feniklu
1 l netučného slepačieho vývaru
500 ml vody
4 zrelé paradajky
3 šalotky
2 strúčiky cesnaku
čerstvé bylinky (petržlenová vňať, kôpor, pažítka)
pár vetvičiek bobkový list
soľ a korenie

postup:

Hľuzy očistíme, nakrájame na tenké plátky a zhruba 20 minút varíme vo vývare zriedenom vodou. Paradajky olúpeme a zbavíme jadierok a potom rozmixujeme so šalotkou a cesnakom. Zmes vmiešame do polievky, pridáme tymian, bobkový list, osolíme, okoreníme a varíme ďalších 30 minút. Pred podávaním vmiešame do polievky tvaroh a čerstvé bylinky. Môžeme posypať troškou strúhaného syra.
Doba prípravy: 60 minút

Mäsové guľky s bylinkami

suroviny:

750 g hovädzieho mäsa
stredne veľká cibuľa
2 strúčiky cesnaku
vajcia
2 lyžice čínskej slivkovej omáčky
lyžica worchester
2 lyžice rozmarínu
2 lyžice mäty alebo bazalky
soľ a korenie

postup:

Mleté mäso zmiešame s nakrájanou cibuľou, drveným cesnakom, vajcom, omáčkou a nasekanými bylinkami, zmes osolíme a okoreníme. Rukami tvarujeme menšie guľky a zo všetkých strán ich opečieme dozlata. Necháme na obrúsku odkvapkať a potom podávame s paradajkovou omáčkou.
Doba prípravy: 40 minút

You Might Also Like