Hovädzí steak s opekanými zemiakmi, cibuľkou a horčicovým dresingom

SUROVINY:

200 g Nepravá hovädzia sviečková
300 g ošúpaných zemiakov
1 PL sekaný rozmarín
100 g horúceho rozpusteného čerstvého masla
1 ks biela cibuľa
2 PL olej
1 štipka soľ
1 štipka mleté čierne korenie
 4

POSTUP:

Mäso umyjeme, rozkrojíme na 2 časti, následne doň poriadne vtrieme soľ a čierne korenie. Nič viac – ďalšie ingrediencie len brzdia prirodzenú chuť mäsa. Necháme stáť kým pripravíme zemiaky
Zemiaky ošúpeme, pokrájame na menšie kúsky a dáme na 5-10 minút povariť. Zapekaciu misu (alebo pekáč) vylejeme roztopeným maslom, vložíme zemiaky, osolíme, posypeme rozmarínom, zalejeme zvyškom masla a dáme zapiecť až kým nebudú zlatohnedé (keď začnú hnednúť, pomiešame ich). Malo by to trvať približne 30 minút.
Nakrájame si cibuľku na plátky. V panvici zohrejeme olej a cibuľku opečieme a odložíme nabok.
Na zohriatu panvicu vložíme mäso a začneme ho prudko opekať. Tento bod naozaj záleží na človeku – či má rád mäso šťavnaté, tuhšie, prepečené alebo takmer surové. Takže keď sa vám bude zdať, že je to ono, je to ono – hlavne to mäso nerestujte príliš dlho (môže veľmi vyschnúť).
Keď máme mäso hotové, ešte ho NESERVÍRUJEME, ak len nechcete mať v tanieri potopu 🙂 Dáme ho do hlbokého taniera. Na panvici nám zostal výpek z mäsa, tak si v ňom dopečieme cibuľku. Na tanier si naservírujeme zemiaky a cibuľku.
V hlbokom tanieri, do ktorého sme odložili mäso sa nám pustila šťava. Tak ju využijeme k dresingu. Do hrnčeka si dáme 2 polievkové lyžice kyslej smotany, 2 PL horčice, trochu korenia, soli a už spomínaný výpek. Dobre pomiešame a môžeme servírovať.
Na tanier uložíme zemiaky, cibuľku, mäso. Zemiaky zľahka polejeme dresingom. Odporúčam zohnať si brusnicový lekvár a podávať ho spolu s týmto jedlom. Ako nápoj k jedlu odporúčam suché, červené víno. Prajem dobrú chuť!
zdroj:www.dobruchut.azet.sk

You Might Also Like