Keď sa naučíte toto, už nikdy si iné zemiaky neupečiete

zemiak11

Zemiaky sú skvelá a najvšestrannejšia príloha. Dajú sa použiť k zelenine, k mäsu, do cesta. Môžete si ich vychutnať vo forme hranolčekov, zemiakovej kaše, placiek, … Nič sa ale nevyrovná tomu, keď máte na tanieri čerstvé pečené zemiaky. Pripravili sme si pre vás spôsob, ktorý keď odskúšate, už nikdy ich nebudete krájať na kolieska. Na takúto prípravu budete potrebovať stredné až veľké zemiaky.

Začnite tým, že odkrojíte hornú časť zemiaku.

zemiak1
The Gunny Sack

Vezmite si malý nožík a postupne vykrajujte do zemiaku kruhy.

zemiak2
The Gunny Sack

Nožíkom zarezávajte strany zemiaku dookola, ale na dne nechajte malý nerozrezaný kruh. Ten si môžete odmerať napríklad pomocou palca.

zemiak3
The Gunny Sack

Takto nejako by mal vyzerať váš zemiak po rezaní. Ak sú vaše zárezy málo hlboké, upravte ich ešte pred ďalším krokom.

zemiak4
The Gunny Sack

Zemiaky polejeme olivovým olejom a osolíme.

zemiak5
The Gunny Sack

Pečieme na 220°C približne 40 minút. Popri pečení sem tam zemiaky potrieme olivovým olejom.

zemiak6
The Gunny Sack

Takto by mal vyzerať váš hotový upečený zemiak.

zemiak7
The Gunny Sack

Aby to bolo dokonalejšie, zemiak posypeme syrom a dáme ešte zapiecť na 5 minút do rúry.

zemiak8
The Gunny Sack

A syrový pečený zemiak je na svete.

zemiak9
The Gunny Sack

Taktiež môžete na vrch pridať slaninku.

zemiak10
The Gunny Sack

Akékoľvek alternatívy sú vítané. Či už pridáte bylinky, rôzne syry, omáčky, alebo kyslú smotanu.

zemiak11
The Gunny Sack

Určite nám dajte v komentároch vedieť, či ste recept skúšali a ako sa vám vydaril. Držím palce.

You Might Also Like