Kurkuma – najzdravšia rastlina na planéte. Ako ju správne užívať?

Turmeric

Kurkuma sa stala číslom jedna všetkých zdravých rastlín na svete. Ponúka tak širokú škálu zdravotných výhod, že je proste ohromujúca. Kurkuma obsahuje kurkumín, ktorý je identifikovaný ako hlavná účinná zložka. Má antioxidačné, protizápalové a protirakovinové vlastnosti. Neexistuje žiadna iná prírodná látka na svete, ktorá je účinnejšia pre zníženie zápalu v tele, ako kurkuma.

Ako správne konzumovať kurkumu

Aby bol efekt kurkumy čo najväčší, musíte sa ju naučiť správne konzumovať. Kurkuma je rozpustná v oleji, čo znamená, že by ste ju mali pri varení spojiť s tukom pre optimálne vstrebávanie živín. Najčastejšie sa pripravuje s organickým panenským kokosovým olejom alebo extra panenským olivovým olejom. Odporúčané denné množstvo kurkumy je 3 g až 10 g. Zhruba jedna lyžička zodpovedá odporúčanej dennej dávke pre dospelého jedinca. Pre maximálny účinok, by ste mali konzumovať kurkumu na dennej báze alebo minimálne trikrát týždenne. Starší ľudia a deti mladšie ako 6 rokov, by mali znížiť dávku na polovicu (1/2 lyžičky) raz týždenne a potom zvyšovať množstvo. V prípade, že sa látka stáva príčinou porúch trávenia alebo nežiaducich reakcií, poraďte sa so svojím lekárom. Dôležité: Kombinácia kurkumy a čierneho korenia maximalizuje účinky oboch látok. Užívanie čierneho korenia zvyšuje účinky kurkumy a všetkých látok, ktoré obsahuje.

Na čo si dať pozor pri užívaní kurkumy

Nikdy ju neberte na prázdny žalúdok Ak trpíte na žlčové kamene, poraďte sa so svojím lekárom skôr, než ju pridáte do svojho jedálnička (kurkuma zvyšuje tvorbu žlče a môže zhoršiť váš zdravotný stav) Nekombinujte kurkumu s liekmi proti zrážanlivosti krvi, ako je aspirín, ibuprofén alebo warfarín. Aká je najlepšia forma konzumácie? Väčšinou sa kurkuma konzumuje sa šálkou teplého mlieka. Jeden z najobľúbenejších receptov pochádza od Dr. C. Andersona: Zmiešajte ¼ čajovej lyžičky kurkumy s ½ lyžičky olivového oleja. Pridajte štipku čerstvo mletého čierneho korenia. Všetky ingrediencie zmiešajte v hrnčeku. Túto zmes konzumujte samostatne alebo ju pridajte do jedla. Len sa uistite, že túto zmes nepridávate do vareného jedla už na začiatku ale skôr na konci. Ak by sa príliš dlho varili, stratili by svoj účinok. Veľmi populárny je aj čaj z kurkumy. Recept nájdete nižšie.

Čaj z kurkumy

1 šálku teplej (nie horúcej) vody
¼ lyžičky kurkumy
šťava z polovice citróna
štipka škorice
1/8 čajová lyžička medu
lyžička kokosového oleja

Ak je voda teplá, pridajte kurkumu, citrónovú šťavu, med a lyžicu kokosového oleja. Všetko dobre premiešajte a konzumujte, keď je voda teplá. Ak ste chorí a chcete maximalizovať účinky kurkumy, môžete si zakúpiť a používať látku kurkumín. Jedná sa o čistú, izolovanú a účinnú látku z kurkumy. Je extrémne silná a jej konzumáciu preberte s lekárom.

zdroj:cuisineandhealth.com

You Might Also Like