Kyslá kapusta vitamínová bomba, alebo superliek

V zime vyžaduje ľudský organizmus zvýšenú potrebu vitamínov. Chýbajúce vitamíny sa snažíme dopĺňať exotickým ovocím, ako sú napríklad kiwi, citróny, pomaranče alebo banány a zabúdame pritom na vynikajúci domáci zdroj vitamínov, akým je kapusta. Kapusta je pre zachovanie zdravia mimoriadne dôležitým zdrojom živín.
Kyslá kapusta vďačí za svoju chuť bakteriálnemu kvaseniu. Pre trávenie je ešte prospešnejšia, než v surovom stave  a nespôsobuje na rozdiel od čerstvej kapusty nadúvanie. Užitočné mikroorganizmy, ktoré sa v kyslej kapuste nachádzajú, podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách a tie zase uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a využitie vitamínov radu B. Domáca príprava kvasenej kapusty je veľmi starým procesom, ktorého výstupom je chuť, ktorú dnes mnohí bohužiaľ odmietajú.

Nakrájaná hlávková kapusta, ktoré prešla bakteriálnym kvasením, je prospešnejšia ako surová, ale určite nie kyslá kapusta, do ktorej boli pridané chemické látky. Typickú kyslú chuť jej dodáva kyselina mliečna, ktorá vznikla kvasením cukrov pôsobením baktérií mliečneho kvasenia. Kyslá kapusta obsahuje množstvo užitočných mikroorganizmov a enzýmov, ktoré zlepšujú trávenie a vstrebávanie živín. Podporuje látkovú premenu, znižuje krvný tlak a zrýchľuje odvádzanie odpadových látok z tela. Zvyšuje celkovú odolnosť organizmu proti infekciám a aktivizuje imunitný systém v boji proti vírusom a baktériám, preto je výbornou prevenciou prechladnutia a chrípky.

i_4214833

Kyslá kapusta je bohatá na vitamín C, B3, B5, B6 a B12, minerály a stopové prvky, najmä draslík, železo, horčík, zinok a fluór.
Vitamín B12 (kobalamín) sa v rastlinnej potrave bežne nenachádza, vzniká až fermentáciou. Tento protistresový vitamín blahodarne pôsobí na nervovú sústavu a mozog a je dôležitý aj pre svaly a kosti.
Okrem toho je to jedno z najlepších prírodných probiotík, pretože obsahuje laktobacily. Je tiež antioxidantom a požieračom tuku. Pre všetky svoje blahodarné účinky sa kyslá kapusta už dávno zaradila na vrchol najzdravších potravín vôbec. Dodáva organizmu hodnotné bioaktívne látky a dokonale prečistí organizmus od všetkých škodlivín.

V jednej porcii domácej kvasenej kapusty, vážiacej 110-170 g, bolo v laboratóriách nájdených asi 10 biliónov živých baktérií! Ak by sme mali vykonať porovnanie s príslušným potravinovým doplnkom, potom už 56 gramov surovej kapusty obsahuje viac probiotík, než celé balenie so 100 kapsulami. Z iného pohľadu sa zase 450 gramov (asi dva hrnčeky) kvasenej kapusty vyrovnajú dokonca 8 baleniam s kapsulami! Dokonca aj ten najviac predávaný druh probiotík ponúka v 100g balení iba 50 miliárd aktívnych baktérií.

Ak vezmete do úvahy zdravotné účinky, potom je potrebné si uvedomiť, že s každým sústom kapusty (doma pripravenej) svojmu telu dodáte bilióny prospešných mikróbov, ktoré zabíjajú  patogény v črevách a obnovujú črevnú flóru, ktorá je primárnym faktorom pre zdravé trávenie. Ide o jedno z najlepších a najjednoduchších opatrení, ktoré môžete urobiť pre svoje celkové zdravie.

zdroj:naturalhealth365.com

You Might Also Like