Máte radi KIWI, vypestujte si ho sami doma je to veľmi jednoduché

kikiki-800x500

Výhody kivi sú obrovské: normalizuje zrážanlivosť krvi, znižuje riziko vzniku rakoviny a má priaznivý vplyv na tráviaci systém. Okrem toho, kivi obsahuje viac vitamínu C než citrusové plody.

Ukážeme vám, ako si ich vypestovať u vás doma. Nemusíte sa obávať, nie je to nič zložitejšie ako starostlivosť o obyčajnú rastlinu.

  1. Aby ste mohli začať s pestovaním kivi, vyberte si zrelé plody bez viditeľných závad, olúpte ich a roztlačte na kašu. Zalejte ich vodou a dajte ich na chvíľku povariť. Malé kostičky sa dostanú na povrch – je potrebné ich pozbierať.

2

  1. Keď máte semienka, môžete začať s klíčením. Zabaľte ich do vaty alebo gázy a vložte ju na dno misky. Zalejte vodou tak, aby sa pri naklonení nevyliala. Prikryte to fóliou a nechajte na teplom slnečnom mieste 7-10 dní.
  2. Keď začnú semená klíčiť, presaďte ich do kvetináča. Na dno nasypte keramzit a použite substrát na tropické liany. Pred tým, ako substrát nasypete, podržte ho vo vodnom kúpeli po dobu niekoľkých hodín, aby sa dezinfikoval. Do substrátu si urobte 5-10mm vyhĺbeniny a do každého vložte 2-3 semienka. Potom ich zasypte zeminou, polejte, prikryte fóliou a dajte na teplé slnečné miesto.

3

  1. Prvé výhonky sa objavia po 3-6 dňoch. Už pri tejto fáze sa zbavte slabých výhonkov, aby tie silné mali viac priestoru na rast. V skorých štádiách sa môžu vytiahnuť a obrezať. Rastlinku by ste mali pravidelne prerieďovať a polievať: na jeseň a v zime 2-3x mesačne, v lete a na jar 2x týždenne. Počas horúcich letní dní je kivi lepšie postrekovať vodou.

4

  1. Keď rastliny dosiahnu výšku 10-12cm, presaďte ich do jednotlivých kvetináčov. Dodržujte polievanie a uistite sa, že sú na slnečnom a teplom mieste. Plody kivi vám vydržia aj 3 roky, samozrejme za predpokladu, že sa o rastliny budete náležite starať. Proces kvitnutia sprevádzajú aj tieto krásne biele kvietky, takže si to rozhodne nenechajte ujsť!

5

Kivi možno považovať za dezertné ovocie, pretože má sladkú a bohatú chuť. Na rozdiel od iného ovocia dokáže lepšie prekonať konzerváciu a uchová si tak množstvo vitamínov aj vzhľadom k vysokému obsahu kyselín. Mnohí si z nich pripravujú džemy – vedia si po dlhú dobu zachovať prospešné vlastnosti.

kikiki-800x500
zdroj:sovkusom.ru

You Might Also Like