Medvedí cesnak je rastlina, ktorá prekvapí svojimi vlastnosťami

1426848506

Prvou jarnou liečivou rastlinou, ktorá v sebe ukrýva mnoho benefitov a bohaté využitie v kuchyni je práve medvedí cesnak.

Už naši predkovia túto rastlinku dobre poznali a využívali ju na liečenie rôznych neduhov, čím sa stala neoddeliteľnou súčasťou pri príprave jedál. Rozdrvené listy kládli na hnisavé rany a tie sa rýchlo zacelili. Hovorieva sa, že medvede si ním po zimnom spánku regulujú metabolizmus a prečisťujú krv.

Aj pre nás má mnoho priaznivých účinkov:

Znižuje cholesterol a tuky v krvi

 

Používa sa pri bolestiach hlavy, ochoreniach dýchacieho systému

 

Pomáha pri chrípke, ekzémoch infekčného pôvodu a na plesňové ložiská na koži

 

Zlepšuje prúdenie a priechodnosť krvi v cievach

 

Šťava je vhodná pri parazitárnych a infekčných ochoreniach tráviaceho alebo dýchacieho systému

 

Vhodná je aj pri hnačkách a črevných kataroch, pri zápaloch hrubého alebo tenkého čreva

 

Detoxikuje a priaznivo pôsobí na našu imunitu.1426848512

Kedy a aké listy zbierať?Prvýkrát sa objavuje začiatkom apríla (už aj teraz ho nájdete) a závisí od konkrétnej oblasti a poveternostných podmienkach, kedy sa objaví aj u vás.  Medvedí cesnak rastie na vlhkých a tienistých brehoch potokov, krovinách a lesoch. Treba si dať však veľký pozor a nezameniť si ho za listy jedovatých konvaliniek, či jesienky. Ľahko ho rozpoznať podľa jemnej cesnakovej vône pri rozmliaždení listov medzi prstami.

Vhodné sú len mladé listy pred kvitnutím. Majú veľmi krátke vegetačné obdobie (iba 2 mesiace v roku), tak sa poponáhľajte, aby ste ho stihli v tej najvhodnejšej fáze, pretože neskôr sú už staré, vyschnuté a strácajú liečivé účinky. Skladovať ich môžeme pár dní v chladničke, poprípade ich zamraziť. Sušením medvedí cesnak stráca účinnosť!1426848811

Využitie v kuchyni

Vďaka jeho silnej aróme prevonia každé jedlo v domácnosti. Je vhodný na výrobu netradičného domáceho pesta alebo len tak nasekaný na chlebík. Vyskúšajte polievku s medvedím cesnakom alebo rôzne domáce pomazánky. Hodí sa k viacerým druhom mäsa, dokonca môžete z neho pripraviť halušky s pridaním špenátu. Dokážete s ním čokoľvek, stačí mať fantáziu.

My vám určite prinesieme inšpiráciu ako hravo, jednoducho a hlavne chutne pripravíte… Nechajte sa prekvapiť.

Aj takto jednoducho ho spoznáte.

zdroj:greengardenpantry.wordpress.com

Vyspite sa kráľovsky! :) NovýNábytok.sk

You Might Also Like