Nastáva obdobie žihľavy

kopřiva-810x540

Táto burina je prekliatie väčšiny záhradkárov, napriek tomu v sebe skrýva celý rad zdravotných i kozmetických výhod.

Zdravotné výhody
Žihľavy sú bohaté na celý rad vitamínov (A, B2, C, D a K). Tiež obsahujú dôležité živiny, antioxidanty, aminokyseliny a chlorofyl. Sú dobrým zdrojom vápnika, draslíka, jódu, mangánu a železa.

Využitie
Tradične sú využívané pri problémoch s močovými cestami, obličkovými kameňmi a ako prírodné diuretikum.
Majú protizápalové, analgetické a antireumatické vlastnosti.
Vďaka obsahu železa je možné využiť pri anemických ťažkostiach.
Pomáhajú znižovať príznaky sennej nádchy a alergií (kýchanie či svrbenie očí).
Sú považované za dobrý čistič krvi.
Používanie v kuchyni
Žihľavové listy je možné používať na prípravu rôznych druhov jedál.
Pesto je výborné na cestoviny, brunschettu alebo ako marináda na mäso.
Polievka je ideálna pre horúce letné dni.
Smoothie pomáha v boji proti zápalom, doplní energiu a telu dodá celý rad živín.
Čaj sa po stáročia využíva vďaka svojim zdravotným vlastnostiam.
Žihľava pre zdravie a krásu
Má blahodárný vplyv na boľavé kĺby, pozitívne pôsobí na vlasovú pokožku.
Žihľavový olej tvorí základ väčšiny kozmetických prípravkov obsahujúcich žihľavu.
Nálev pre vlasy dáva vlasom lesk, podporuje ich rast.
Pozor u svetlých vlasov môže dôjsť k tmavnutiu.

You Might Also Like