Nekupujte drahý cesnak v obchode: Najzdravší domáci cesnak vypestujete jednoducho na parapete! Nekupujte drahý cesnak v obchode: Najzdravší domáci cesnak vypestujete jednoducho na parapete!

cesnak pestovanie

Ak si myslíte, že na pestovanie cesnaku potrebujete záhradu a celkom iné ročné obdobie, aké máme práve teraz, ste na omyle. Zásobu domáceho cesnaku môžete pestovať celoročne a to aj v interiéri – na okennej parapete. Je to jednoduchšie, ako si myslíte!

Cesnakový záhon na okennom parapete

cesnakovy zahon

Potrebujeme:

Väčšiu nádobu na pestovanie s otvormi na odvodnenie: berte na vedomie, že jednotlivé strúčiky musia mať rozostupy 10 cm medzi sebou a musia byť 10 cm od okrajov nádoby. Tiež je potrebné, aby bola nádoba dostatočne hlboká.

Pôdu – získame ju zmiešaním zeminy a piesku v pomere 3:1.

Hlávku alebo hlávky cesnaku rozdelené na strúčiky: – spodnú hnedú spodnú časť a umiestníme do pôdy (koreňom – širšou časťou nadol). Vrchná časť strúčiky by mala byť približne 3 cm po zemou. Nezabúdajte tiež na rozostupy 10 cm medzi sebou a 10 cm od okrajov nádoby.

Nádobu s cesnakom uložíme na okenný parapet, ideálne na miesto, kam dopadajú slnečné lúče aspoň8 hodín počas dňa.

Pôdu je potrebné pravidelne zalievať – to je predpoklad bohatej úrody cesnaku. Cesnak však vo vode rozhodne nemôže stáť – preto je dôležité zabezpečiť odtekanie prebytočnej vlahy cez drenážne otvory.

Keď začne cesnak vyrastať, odtrhnite cíbiky (urobte si napríklad skvelý cesnakový chlebík) a nechajte rásť ďalej a pôdu zalievajte ako doteraz.

Po približne 7 mesiacoch začnú výhonky hnednúť a odumierať. Čas zbierať vašu úrodu cesnaku.

Pre cesnak je po celý dobu pestovania dôležitá dostatočná vlhkosť pôdy. Nezalievajte ho však studenou či dokonca ľadovou vodou. Ideálna teplota na zalievanie v interiéri je voda s teplotou 15-18 stupňov Celzia.

Ako cesnak skladovať?

Úrodu vášho cesnaku nezabudnite aj vhodne uskladniť. Aby cesnak nevyschol, je vhodné skladovať ho v textilných alebo papierových vreckách s otvormi. Ďalším spôsobom, ako skladovať cesnak je ošúpať ho a zomlieť v mlynčeku na mäso. Zomletý cesnak sa navrství do formičiek na prípravu ľadu, zamrazí a následne podľa potreby používa do pokrmov.

zdroj: takprosto

You Might Also Like