Strašné-banány a ich cesta do supermarketov

6

Banán je jedno z najčastejšie konzumovaného ovocia v surovom stave.

Ale nebolo by na škodu prezradiť, ako sa zbierajú, sušia, triedia a vyvážajú do obchodov po celom svete. Mnohí z nás si v detstve predstavovali a kreslili banány, ktoré rástli na palmách. Pravda má však trochu prízemnejší charakter. Banány rastú na plantážach a najvhodnejšou krajinou na ich pestovanie je Costa Rica.

1

Je to jedinečné miesto so skvelými klimatickými podmienkami na pestovanie. Na to, aby mali svoj charakteristický tvar a dozreli, potrebujú 12-13 týždňov. Po uplynutí tento doby sa banány merajú a kontroluje sa ich stupeň zrelosti. Nezbierajú sa úplne zrelé, pretože počas dodávky do vzdialených krajín by zhnili.

2

3

Medzi banánovníkmi sa nachádzajú penová guma, aby ich ochraňovala pred poškvrnením a iným poškodením. Takto sa dostanú do fabrík a na ovocie, ktoré spĺňa všetky štandardy nalepia nálepky.

4

Potom idú banány do rúk pracovníkov, kde z kríkov odrežú  po 5-7 banánov. Zamestnanci v tomto odvetví musia pracovať 10-12 hodín denne.

5

Následne sa banány odvážia, ošetria špeciálnou látkou (biele škvrny na žltom plode) a umiestnia sa do kartónových krabíc s otvormi v súlade s medzinárodnými normami. Ak sú banány správne zabalené, do jednej krabice sa zmestí aj 40 strapcov.

6

zdroj: videoboom.cc

You Might Also Like