Talianska bábovka, ktorú keď raz vyskúšate, už ju nevymažete zo svojej zbierky receptov!

sadxyxx

Tento taliansky koláčik je známy po celom svete a nikde inde, ako tu nie tak mäkký, svieži a voňavý. Pripravuje sa na Veľkú noc, Vianoce alebo na akúkoľvek slávnosť. Na vytvorenie tejto pochúťky som musela vyskúšať viac, ako len jeden recept…Bábovka so sušeným ovocím sa vám nevydarí, ak budete postupovať len podľa návodu v recepte. Dávajte si však pozor aj na kvalitu výrobkov!

Výsledok bude ešte lepší, ak pečivo pripravíte vopred, aby po niekoľkých dňoch v chladničke sa dokonale nasiaklo sušeným ovocím a ďalšími ingredienciami. Po 2-3 dňoch je možné bábovku narezať.

рождественский кекс рецепт

Potrebujete:

  • 750g hladkej múky
  • 250ml mlieka
  • 270g cukru
  • 3 vajcia
  • 2 vaječné žĺtky
  • 100g kandizovaného ovocia
  • 150g hrozienok
  • 150g sušených marhúľ bez kôstok
  • 1 čajová lyžička muškátového orecha
  • 1/2 čajovej lyžičky kardamómu
  • 1 polievková lyžica strúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup:

  1. Rozdrvte si droždie s 2 lyžicami cukru. Pridajte k tomu 3-4 lyžice teplého mlieka, 2 lyžice múky, 1 vanilkový cukor a dobre premiešajte. Nechajte zmes odpočinúť na 15 minút, až kým sa na povrchu nevyskytnú malé bublinky.рождественский кекс рецепт фото
  2. Do misky si preosejte 260g múky, vylejte do nej teplé mlieko a dobre premiešajte. Výsledná hmota by mala byť lepkavá, mazľavá. Pridajte do nej pripravené droždie.
  3. Cesto vypracujte do jednotnej konzistencie, kým sa vám prestane lepiť na ruky a nechajte ho vykysnúť na teplom mieste po dobu 1-2 hodín.
  4. Po uplynutí času si vajcia vyšľahajte do peny, pridajte žĺtka, a zmiešajte s cestom. Nezabudnite ani na zmäknuté maslo narezané na kúsky a cukor.
  5. Pridajte ďalších 390g múky, cukor, nastrúhanú kôru a korenie. Pre chuť môžete pridať aj 2 lyžice koňaku alebo rumu, dodá to bábovke jedinečnú chuť.
  6. Dobre hneťte cesto, až kým sa celá múka neabsorbuje a nechajte ho vykysnúť ďalšie 2 hodiny na teplom mieste.
  7. Sušené a kandizované ovocie si nakrájajte na malé kúsky. Ak si chcete pripraviť bábovku aj s orechmi, teraz je ten správny čas na ich pridanie (taktiež ich nakrájajte na menšie kúsky). рождественский кекс с сухофруктами
  8. Vymieste si cesto ešte raz a vymastite si maslom formu na pečenie. Vložte do nej cesto a nechajte vykysnúť ďalšiu hodinu na teplom mieste. Následne pečte pri 180 stupňoch 45-50 minút. рождественский кекс с сухофруктами и орехами
  9. Bábovku môžete potrieť vyšľahaným bielkom a orechmi, ale bude stačiť aj to, keď ju pred vložením do rúry vaječným žĺtkom.

рождественский кекс с цукатами

Povrch upečenej talianskej bábovky môžete potrieť roztopenou marmeládou s trochou vody. Dozdobiť sa dá aj zvyšnými orechmi alebo sušeným ovocím, fantázii sa medze nekladú.

рождественский кекс с цукатами

Výborne sa hodí k červenému vínu, horúcej čokoláde, kakau, káve alebo čaju. S akýmkoľvek nápojom spolu vytvoria neprekonateľnú kombináciu, hlavne ak ide o tradičný vianočný nápoj.

Táto vianočná bábovka sa stane vašou obľúbenou hneď, ako sa do nej zahryznete.

Podeľte sa s receptom aj s vašimi priateľmi!

рождественский кекс с орехами

zdroj: takprosto.cc

You Might Also Like