Užitočné rady ako zo šálky čaju vyťažiť čo najviac

nhuom-toc-bang-tra

Poviete si, že príprava čaju predsa nie je žiadna veda. Stačí zaliať vrecúško, chvíľku vyčkať a môžete si pokojne vychutnávať jeho skvelú chuť a arómu. Vedeli ste však, že nesprávnou prípravou, nielen nepocítite pravú chuť a arómu čaju, ale zničíte aj blahodárne zdravotné účinky jednotlivých druhov čaju. Naučíme vás, ako zo šálky obľúbeného teplého nápoja vyťažiť čo naviac!

Nie je jedno, v čom čaj servírujete!

V plastovom pohári vás aj ten najkvalitnejší čaj maximálne tak zahreje, ale zabudnite na to, že sa uvoľní jeho aróma a špecifická chuť, ktorá robí konkrétny druh výnimočným. Čaj by mal byť servírovaný výhradné v porceláne, alebo glazovanej keramike a platí, že čím menšia šálka, tým lepší účinok. Čaj totiž pôvodne nebol určený len na uhasenie smädu. Jedným z jeho najväčších benefitov sú aj jeho arómy, ktoré sa uvoľňujú pri konkrétnych teplotách. Tieto pôsobia blahodárne na naše dýchacie cesty, uvoľňujú a majú skvelé upokojujúce účinky. Podľa britskej tradície by sa mal čaj servírovať v čo najmenších šálkach, ktoré sa rozširujú smerom nahor.

Správny pomer vody a čaju

Ak si myslíte, že zdravý účinok čaju zvýšite tým, že si dáte do malého množstva vody dvojnásobnú dávku – ste na omyle. Milovníci a znalci čaju sa zhodujú, že správne dávkovanie čaju a vody je alchýmia, ktorú treba poznať a presne dodržiavať. Len tak z čaju vyťažíme maximum. Správny pomer je 2 g čaju na 100 ml vody.

Správna teplota je dôležitá

Pri správnej teplote sa z čaju uvoľnia arómy a zložky, ktoré robia konkrétny druh čaju tým, čim je. Napríklad v prípade zeleného čaju je ideálna teplota na prípravu 60-80 stupňov, v prípade čierneho čaju je to 95 stupňov a pre ovocné čaje a rôzne bylinné zmesi je najlepšia teplota 90 stupňov.

Viete, koľko treba luhovať?

Neplatí pravidlo, že čím dlhšie luhujeme, tým sú účinky silnejšie, práve naopak. Čím dlhšie čaj luhujeme, tým viac stráca zdravotné benefity pre náš organizmus. Ak chcete napríklad využiť naplno povzbudzujúce účinky čierneho čaju, luhujeme ho po dobu 6 minút – nie viac ani menej. Počas tohto času sa uvoľnia liečivé látky z čajových lístkov a plná aróma čaju, každou ďalšou minútou luhovania stráca čaj silu antioxidantov.

Zabudnite na nálevové vrecká

h8QLjc6

Čaj v nálevových vreckách je síce omnoho lacnejší ako čaj sypaný, avšak je aj omnoho slabší. Okrem toho, do čaju v nálevových vreckách sú často pridávané ďalšie látky, ktoré môžu ešte viac znižovať jeho účinnosť. Ak chcete skutočne dobrý čaj – investujte jednodznačne do sypaného. Miniete ho menej a budete mať z neho omnoho viac!

Mlieko do čaju: áno alebo nie?

Mlieko sa pridáva predovšetkým do čiernych čajov. Hoci si niektoré národy nevedia čaj bez mlieka prestaviť, zistenia posledných výskumov hovoria jednoznačne – mlieko pridané do čierneho čaju rapídne znižuje jeho schopnosť chrániť cievy a srdce. Ak teda chcete vyťažiť z čaju čo najviac, držte sa vyššie uvedených pravidiel a rozhodne zabudnite na mlieko.

Čierny, zelený alebo biely?

Všetky tieto čaje pochádzajú z rovnakej byliny. To, čo ich robí rozdielnymi je proces spracovania. Biely čaj sa zbiera ako prvý, nasleduje zelený čaj a ako posledný prichádza na radu čierny čaj, ktorý ako jediný prechádza procesom fermentácie alebo kvasenia. Každý z týchto druhov má však rôzne zdravotné benefity a rozdielne účinky na náš organizmus.

Biely čaj

Biely čaj je zo všetkých najjemnejší, môže sa piť počas celého dňa a je vhodný pre každého, kto sa snaží schudnúť. Vďaka jeho lahodnej chuti nebudete mať potrebu dosladiť si ho. Okrem toho je tento čaj považovaný za elixír mladosti a krásy – odpradávna ho teda zbožňovali predovšetkým ženy. Biely čaj dokáže skvele naštartovať metabolizmus a pomáha aj pri spaľovaní tukov. Tiež zbavuje telo toxínov a má blahodárny vplyv aj na pokožku, nechty a vlasy. Vyhľadávaný je tiež pre svoje upokojujúce účinky. Odporúčaná doba luhovania je maximálne 5 minút.

Zelený čaj

Zelený čaj je zo všetkých čajov najobľúbenejší a jeho spotreba vysoko presahuje biely čaj.  Za jeho obľubu môžu nielen významné účinky na zdravie, ale aj lahodná chuť a aróma. Zelený čaj dokáže osviežiť, zvyšuje pracovný výkon, podporuje koncentráciu a činnosť pamäte. Známe sú tiež jeho priaznivé účinky na srdcovo-cievny systém. Znižuje tlak, bojuje proti zvýšenému cholesterolu a chráni bunky. Veľmi silné sú aj jeho antioxidačné účinky, vďaka čomu sa považuje za účinnú prevenciu vzniku rakoviny.

Čierny čaj

EPMf7JS

Zo všetkých čajov má najvýraznejšiu chuť. Tento čaj povodne vznikol z celkom praktických dôvodov – proces fermentácie mal predĺžiť trvanlivosť čaju počas exportu z východu do európskych krajín. Až neskôr sa začali pozorovať jeho zdravotné účinky a benefity. Už sme spomínali, že čierny čaj chráni srdce a cievy a odporúča sa ako prevencia srdcového infarktu, pretože pomáha zvyšovať priechodnosť tepien. Tiež je veľmi nápomocný v boji proti vírusom spôsobujúcim hnačku, infekcie kože a dokonca dokáže bojovať aj proti zápalu pľúc. Čierny čaj tiež obsahuje najvyššie množstvo kofeínu spomedzi všetkých čajov a preto je vyhľadávaný pre svoje silné povzbudzujúce účinky. Neodporúča sa však piť vo večerných hodinách.

zdroj: huffingtonpost, dailymail

You Might Also Like