Vynikajúca Marlenka bez vaľkania

marlenka

Recept som našla na internete a hneď som vedela, že ju vyskúšam. Je výborná a hlavne nie je pracná, vyskúšajte. Kto má rád medové, príde si na svoje.

Ingrediencie

250 gramov maslo (cesto)
300 gramov praskovy cukor
400 gramov hladká múka špec.
1 polievková lyžica sóda bicarbóna
3 kusy vajcia
3 polievkové lyžice med
trocha mlieko
375 gramov maslo(plnka)
600 gramov salko sladené
1 polievková lyžica sušené mlieko
trocha vlašské orechy
1 kus pikao kakaové

Inštrukcie

Cesto:

nad parou si rozpustíme 250 g masla, pridáme med, práškový cukor, preosiatu múku, vajcia, sódu bicarbónu, všetko dobre premiešame. Ak sa zdá cesto husté, prilejeme trochu mlieka.

Rozdelíme ho na 3 rovnaké časti do misiek. Na tenký plech dáme papier na pečenie a rozotrieme každú časť zvlášť. Cesto je pomerne riedke, ale také má byť. Upečieme pri teplote 180°C asi 12 minút. Cesto je hotové, keď zhnedne a okraje začnú tmavnúť. Plech rozmer 28×38 cm. Necháme vychladnúť, potom stiahneme papier. Z každého cesta zrežeme po okrajoch 2 cm, ktoré použijeme na posypanie už hotovej marlenky.

Plnka:

v miske si vyšľaháme maslo izbovej teploty, po častiach pridávame sladené salko a zahustíme sušeným mliekom. /Nemusí byť./ Salko sa môže použiť aj karamelové, kto má aké rada. Plnku rozdelíme na 3 časti.

Cesto si otočíme spodnou časťou na vrch. Natrieme jednu časť plnky. Ďalšie cesto, druhá časť plnky, ďalšie cesto, ktoré natrieme 3/4 plnky a zvyšnú použijeme na potretie celej marlenky.

Orechy posekáme na drobno a opražíme na suchej panvici, necháme vychladnúť.

Odrezky rukou pomrvíme a posypeme povrch aj boky marlenky. Posypeme opraženými orechami, rukou jemne pritlačíme. Pikao zriedime trochou vody a polejeme povrch. Necháme asi hodinu pri izbovej teplote, aby sa plnka dobre vpila. Až potom ju odložíme do chladu. Dobrú chuť!

You Might Also Like