Hlavné jedlá, Pizza, Rady a nápady, Recepty, Šaláty

Za menej ako hodinu si môžete doma spraviť tú najlepšiu mozzarellu, akú ste kedy jedli

moza

Ak ste si otvorili tento recept a čítate túto vetu, znamená to jediné. Proste milujete syr a vedeli by ste ho jesť každých 5 minút v rôznych dávkach, až kým by vám nebolo zle. No a možno to tak nie je, ale aj tak vás zaujíma, ako sa dá skvelý syr spraviť doma. 

V nasledujúcom recepte vám ukážeme, ako jednoducho sa dá spraviť chutný a čerstvý syr u vás doma za menej ako hodinu práce. Samozrejme, nie je to 5 minútový recept, ale syr sa proste za takú krátku dobu spraviť nedá. Môžeme začať? Myslíme si, že určite áno.

Všetko čo budete na výrobu domáceho syra potrebovať je polovica čajovej lyžičky kyseliny citrónovej, rastlinné syridlo, približne 4 litre plnotučného mlieka a jednu čajovú lyžičku soli.

mozzarela

the kitchn

Kyselinu citrónovú rozpustíte v jednej štvrtine pohára s vodou a v druhom pohári si v takom istom množstve vody rozpustíte rastlinné syridlo. Ďalej nalejte mlieko do hrnca a v mierne zohriatom mlieku premiešajte zmes z kyseliny citrónovej. Mlieko pomaly miešajte približne pri teplote 30 °C. Vôbec sa neľakajte, keď sa vám začne mlieko zrážať.

mozzarela2

the kitchn
mozzarela3

the kitchnĎalším krokom bude pridanie rastlinného syridla. Keď mlieko dosiahne teplotu 40° C, hrniec prikryjete a necháte ho oddychovať po dobu 5 minút. Kým čakáte, môžete si pripraviť ďalší hrniec s vodou, ktorú privediete k teplote okolo 90° C. Všetky teploty okrem vody, môžete zmerať bežným teplomerom. V hrnci už môžete vidieť, ako sa srvátka začala oddeľovať. Ak má však stále nažltlú farbu, nechajte ho ešte chvíľu stáť.
Ak už bude mať syr mliečnu farbu, môžete ho scediť napríklad pomocou sitka.
mozzarela4

the kitchn

Scedený syr v sitku sa umiestni do druhého hrnca s vodou, ktorá by mala mať teplotu okolo 60° C, a necháte ho tam odpočívať po dobu piatich minút.

mozzarela5

the kitchnPo piatich minútach syr preklopíme na drevenú doštičku. Dávajte si však pozor, ešte stále bude horúci. Keď trošku vychladne, mierne ho osoľte a premiešajte. Bude to vyzerať ako miesenie cesta, syr sa však stiahne a vznikne z neho lesklá kôpka, ako na obrázku. Syr môžete následne vytvarovať do guličiek, ako sa predáva v obchode, alebo si ho necháte takto v celku. A je to. Nevyzerá úžasne? No a to ešte iba uvidíte, ako bude chutiť! Dobrú chuť.
mozzarela6

the kitchn
mozzarela7

the kitchn
mozzarela8

the kitchn

zdroj: the kitchn

Vyspite sa kráľovsky! :) NovýNábytok.sk

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>